Δωρεάν αποθεραπεία κατακλίσεων

Posted By: Αντωνης Νάτσης In: Sub Category 1 On: Monday, May 4, 2015 Comment: 0 Hit: 1351

Ο Ορθοπεδικός Οίκος Φλώρινας διαθέτει πλήρως εξειδικευμένο και άριστα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, με δυνατότητα εξυπηρέτησης ασθενών.

Ο Ορθοπεδικός Οίκος Φλώρινας διαθέτει πλήρως εξειδικευμένο και άριστα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, με δυνατότητα εξυπηρέτησης ασθενών, για όλα τα προιόντα, επιθέματα κατακλίσεων, αυτολιπαινόμενους καθετήρες για διαλείποντες καθετηριασμούς, στομίες, κολοστομίες κτλ χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα προιόντα μας (αποστολή, εφαρμογή, αιτησεις σε ασφαλιστικά ταμεία κτλ) επικοινωνήστε μαζί μας.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ;

Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει δαπάνη απο 200 εως 400 ευρώ το μήνα για επιθέματα κατακλίσεων. Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να ενημερώνεστε για όλα τα θέματα που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ.  Στην περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα επιθέματα (εφαρμογή, τιμές, δικαιολογητικά) μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Οι κατακλίσεις (pressure ulcers) είναι πληγές που δημιουργούνται σε άτομα κατακεκλιμενα (παραπληγικά, με εγκεφαλικά επεισόδια κ.λ.π., γενικά, άτομα ακινητοποιημένα, για διάφορους λόγους στο κρεβάτι), λόγω της πίεσης που ασκείται στο συγκεκριμένο μέρος του σώματος, πράγμα που σημαίνει δραστική μείωση της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή, άρα ελλιπής παροχή οξυγόνου, με συνέπεια την απονέκρωση του δέρματος και σταδιακά, των κάτωθι αυτού ιστών.

 Η θεραπεία των κατακλίσεων εμπλέκει πολλούς παράγοντες (είναι πρόβλημα πολυπαραγοντικό). Εξαρτάται από την οργανική κατάσταση και ανθεκτικότητα του ασθενούς (πχ. γερός η αδύναμος οργανισμός, νέος η γέρος), διανοητική κατάσταση, διατροφή (πλούσια σε πρωτεΐνες και υγιεινή), την ύπαρξη ή μη διαβήτη (πρέπει να βρίσκεται κάτω από 1,7), ψυχική ευεξία, ψυχική υποστήριξη, την συνεχή αλλαγή (ανά δίωρο) της στάσης του ασθενούς στο κρεβάτι του και φυσικά από την σωστή εφαρμογή των κατάλληλων επιθεμάτων.

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

 Η αντιμετώπιση των κατακλίσεων αρχίζει με την λειτουργική απομάκρυνση (debridement) των νεκρωμάτων (εσχαρας). Κατόπιν :

Ξεπλένουμε με άφθονο φυσιολογικό ορό (ακόμη καλύτερα με lactated ringers, εμπλουτίζοντας έτσι την περιοχή με σημαντικούς ηλεκτρολύτες, όπως νάτριο, κάλιο και ασβέστιο).Προσοχή !!! Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε ιωδιούχα παράγωγα (πχ. betadine), τα οποία αποδεδειγμένα, προκαλούν νεκρώματα επιβραδύνοντας έτσι την επούλωση της πληγής. Επίσης δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τοπικά αντιβιοτικά (πχ. σκόνες η αλοιφές αντιβιοτικών), τα οποία δημιουργούν ανθεκτικότητα σε μικροοργανισμούς. Αν η κατάκλιση είναι μολυσμένη, τότε οι αλλαγές των επιλεγμένων επιθεμάτων πρέπει να γίνονται σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα (κυρίως για την δυσοσμία) και ο ασθενής να υποστηρίζεται με συστηματική αντιβίωση έναντι των αναερόβιων παθογόνων οργανισμών (ψευδομονάδα, σταφυλοκοκοι, στρεπτοκοκοι).

Βεβαία, είναι αρκετά δύσκολο, σε μερικές περιπτώσεις, να πείσουμε τον θεράποντα ιατρό η νοσηλευτή, να απαρνηθεί την χρίση του betadine κατά την περιποίηση των κατακλίσεων και εν πάση περιπτώσει του υποδεικνύουμε, τουλάχιστον, εάν δεν πείθεται, μετά την εφαρμογή του ιωδιούχου σκευάσματος (για 1 έως 2 λεπτά), να ξεπλένει με άφθονο φυσιολογικό όρο.

Στεγνώνουμε καλά την περιοχή του υγειούς γύρω από την πληγή, δέρματος, αφήνοντας την ίδια την πληγή υγρή.

Εδώ έρχεται πλέον η ώρα της εφαρμογής των κατάλληλων επιθεμάτων και θα πρέπει να κάνουμε μια σύντομη γενική αναφορά για όλα τα επιθέματα κατακλίσεων που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όλων των γνωστόν εταιρειών, ώστε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να ξεκαθαρίσει μερικά πράγματα, μέσα στο κομφούζιο των ονομασιών που γενικά επικρατεί στον χωρώ(κολλοειδείς επιθέματα, τριχοειδείς επιθέματα, υδρόφιλα επιθέματα, υδροπονίες επιθέματα, αλγερική επιθέματα κ.λ.π.),

Comments

Leave your comment

Επάνω